Henrik Hallgren Parkster

Möt vår VD, Henrik!

  |   Nyheter

Vi på Parkster hade nyligen tårtkalas för att fira vår femårsdag. Vad ligger bakom framgången?

 

– Fokus och flexibilitet är två faktorer som har gjort det möjligt för oss att skapa en väldigt bra produkt, tror jag

Nästan alla andra aktörer i branschen inledde med att leverera andra tjänster, men valde senare att även utveckla appar. Och den omställningen kan vara svår. Att Parkster startade som ett renodlat app-företag tror jag har gett oss en unik chans att behålla laserfokus på användarvänligheten. En tydlig parallell är Google, som ville utmana Facebook genom att bygga en liknande tjänst. Men trots enorma resurser och föresatser blev Google Plus inte någon succé.

 

Allt fler kommuner väljer att erbjuda Parksters tjänster och kunderna gillar vår app. Vad är hemligheten?

 

– Jag tror att kunderna gillar appen dels för att den är kostnadsfri, men också för att vi har skapat en väldigt bra produkt som är enkel att använda. Samhället efterfrågar och anpassas alltmer efter digitala lösningar, vilket gör att vi ligger rätt i tiden. På så sätt förenklar vi vardagen för både kunder och uppdragsgivare.

Parkster är ett ungt bolag som vuxit sig starkt på egen hand. Detta har vi kunnat göra bland annat tack vare en intern flexibilitet, som kan vara svår att uppnå i större organisationer.

 

Vad driver dig att förbättra Parksters tjänster?

 

– För de flesta är parkering något nödvändigt ont. Genom att minimera ansträngningen vid parkeringstillfället kan vi bidra till en enklare vardag. Därför pågår ständigt olika interna dialoger där vi frågar oss vilka fel vi gör, men också vilka funktioner som skulle kunna förbättras, läggas till eller ibland tas bort. Framförallt lyssnar vi på våra användare och den feedback som kommer in via vår kundtjänst.

En annan välkommen men något oväntad bieffekt är att många parkeringsvakters arbetsmiljö har förbättrats, eftersom antalet konflikter med felparkerare har minskat.

 

För frågor och mer information läs mer här eller kontakta:

 

Parksters kundtjänst 0775-33 30 30 / kundtjanst@parkster.se